Eerder dit jaar werden we getrakteerd op een TEDx lezing van Alexander Wendt, een bejubeld Amerikaans politicoloog en onderzoeker in het veld van sociale wetenschappen. Hij heeft het in deze korte lezing over het ufo-taboe maar helaas was niet iedereen daar zo blij mee, want een taboe is niet voor niets... een taboe.
TED is een terugkerende conferentie die begon in het midden van de jaren 80 en goed is voor honderden inspirerende korte lezingen van onder de 20 minuten. TED staat voor Technology, Entertainment, Design, dus de meeste praatjes worden gedaan door bekende(re) mensen die in de hoek zitten van de technologie-, amusement- en/of designindustrie. Deze mensen mogen dan een onderwerp of project vertegenwoordigen waarvoor ze veel passie hebben en waarvan ze denken dat het vernieuwend is of vinden dat er meer bewustzijn over gecreëerd moet worden. Veel heftige onderwerpen dus, maar zo gebracht dat ze licht verteerbaar zijn voor iedereen. Een geweldig initiatief. En erg succesvol. Zo succesvol zelfs dat het TEDx programma in het leven werd geroepen. Met TEDx kunnen mensen lokaal ook evenementen organiseren en lokale kopstukken uitnodigen om zo een TED-achtige ervaring te creëren en nog meer waardevolle ideeën te delen. Helemaal tof. Over heel de wereld is het een doorslaand succes. In Nederland ook. En veel van die 'TEDx talks' worden ook online gezet om deze bezielende colleges een nog groter podium te geven. Nogmaals: mooi initiatief!
Sommige van deze video's echter, worden 'ge-flagged' wat zoveel betekent als een stempel van de TED-organisatie dat ze niet achter de inhoud van de lezing staan. En sommigen lezingen worden uiteindelijk zelfs geweigerd omdat ze helemaal niet voldoen aan de TED-richtlijnen. Ondanks dat TED afstand van bepaalde lezingen doet, worden ze soms (tijdelijk) online gehouden. Zo ook de lezing van Alexander Wendt:
Dat TED deze video ‘flagged’ is hun goed recht natuurlijk, aangezien het onder hun 'TED' noemer is, maar toch jammer dat iets 'technologisch' of in ieder geval deels 'technologisch' als het ufo-(of UAP) fenomeen niet door de beugel kan bij TED. Al is het alleen maar om je aan het denken te zetten en te inspireren. De slogan van TED is namelijk ‘Ideas worth spreading’. Dat wekt in ieder geval de suggestie dat het niet alleen om harde wetenschap gaat maar vooral om ideeën. Toch zeggen de richtlijnen van TED dat de onderwerpen wetenschappelijk aanvaardbaar moeten zijn, en dat is het onderwerp van ufo's duidelijk totaal nog niet. Wel vreemd dat je niet mag spreken over een taboe in de wetenschap, want dat is alles wat Wendt wil: het onderwerp bespreekbaar maken zodat het uiteindelijk serieus genomen kan worden. Het gaat namelijk om een fenomeen dat in feite toegegeven aanwezig is. Denk bijvoorbeeld aan de recente uitspraken van het Pentagon plus bijbehorend videomateriaal. Maar toch mag er niet gespeculeerd worden of onderzoek naar worden gedaan over wát ufo’s dan zouden kunnen zijn, terwijl je dat júist binnen de wetenschap zou willen. Er zijn wetenschappers die ‘in het geheim’ onderzoek doen, uit angst voor hun reputatie maar ondertussen wordt er wel 2 miljoen per jaar uitgegeven aan SETI, om buitenaardse radiosignalen te vinden waarvoor nog minder bewijs is. Om het nog maar niet te hebben over de 22 miljoen die werd uitgegeven aan AATIP voor geheim militair ufo-onderzoek. Desondanks mag het fenomeen niet serieus genomen worden. Te lijp voor woorden eigenlijk.
Metaforisch genoeg is de lezing van Wendt niet in het TEDx archief opgenomen in tegenstelling tot de stand up comedy act van John Hodgman uit 2008, die het ufo-fenomeen op de hak neemt. Waarschijnlijk vallen ufo's dus bij TED onder de noemer entertainment.
Wellicht wordt het tijd voor de ufologie-gemeenschap om zelf een reeks korte lezingen te houden over het onderwerp. Iemand als Jacques Vallée is bijvoorbeeld een graag gezien spreker bij TEDx bijeenkomsten. Hij is er dan alleen niet als ufoloog maar als een entrepreneur in de software-industrie. Maar hij zou uitermate inspirerende korte lezingen kunnen houden over zijn extensieve onderzoek naar ufo's. En zo zijn er legio mensen die lang genoeg in het ‘ufo-vak’ zitten om hun kennis te destilleren tot iets substantieels van 20 minuten of korter. Richard Dolan, Leslie Kean, Michael Schratt, John Greenwald, Kathleen Marden, Nick Pope, David Marler om er maar een paar te noemen.
Maar ook in Nederland hebben we een aantal prima sprekers over dit onderwerp dus wellicht moeten we eerst maar eens lokaal beginnen met het opzetten van een soort TEDx-files.